Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Tabarnia vill bryta sig loss från Katalonien

”Katalonien rånar oss, vi vill bryta oss loss från Katalonien”. Plattformen ”Tabarnia” mobiliserar sig för att arrangera flera manifestationer under 2018. ”Tabarnia” är ett påhittat område som utgörs av provinserna Barcelona och Tarragona i den spanska regionen Katalonien.

Plattformen kom till 2011 för att motverka strömningar för ett självständigt Katalonien. Vid extravalet i regionen Katalonien den 21 december röstade en majoritet i Barcelona och Tarragona på partier som försvarar Spaniens enhet. Flest separatister och regionala katalanska nationalister finns det på landsbygden och i mindre samhällen.

”Tabarnia” är en nybildning av tidigare ”l'Autonomía de Barcelona” också känd under namnet ”Barcelona is not Catalunya”, Barcelona är inte Katalonien. På Change.org har plattformen redan över 200.000 underskrifter.

Rörelse som uppstod 2011 kräver bättre möjligheter för kustremsan där Barcelona och Tarragona ingår. De för fram olika kampanjer på sociala nätverk och har även sin egen flagga som påminner om provinserna Tarragona och Barcelonas flaggor.

Spaniens akademi RAE (Real Academia Española) har också kommit med ett uttalande att befolkningen i Tabarnia bör kallas för ”tabarnés”.

Helt klart är att vi kommer att få höra mer från Tabarnia i fortsättningen.

Även om separatistiska partier lyckades få en knapp majoritet i parlamentet så fick de inte en majoritet av rösterna. Valsystemet gynnar separatister.

Sett till antalet röster fick partier som försvarar Spaniens enhet 50,94 procent av rösterna.

03.01.2018

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet