Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Francos dotter har avlidit 91 år gammal

María del Carmen Franco y Polo mer känd som Carmen Franco har avlidit i sitt hem i Madrid. Carmen Franco var enda barnet och dotter till Spaniens tidigare statschef och diktator Francisco Franco och Carmen Polo. Hon föddes i Oviedo den 14 september 1926 som María del Carmen Ramona Felipa María de la Cruz. Hennes död bekräftas av barnbarnet Luis Alfonso de Borbón på Twitter.

För några månader sedan konstaterades det att Doña Carmen Franco hade drabbats av svår cancer. Hon avled lugnt och stilla i sitt hem på calle Hermanos Bécquer i stadsdelen Salamanca i Madrid omgiven av sin familj.

Carmen Franco stod alltid i skuggan av sin far Francisco Franco som var Spaniens statschef från 1939 fram till sin död 20 november 1975. Hennes långa namn var det få som använde, i stället blev hon i folkmun kallad Nenuca, Carmelilla, Carmencita eller Cotota i Spanien.

Eftersom pappan var militär växte hon upp på flera platser i Spanien innan familjen bosatte sig i Madrid 1935. Under inbördeskriget befann hon sig utomlands fram till 1939. Hon var därefter bosatt tillsammans med familjen på castillo de Viñuelas och senare på El Pardo.

10 april 1950 gifte sig Doña Carmen Franco med hjärtkirurgen Cristóbal Martínez-Bordiú, markisen av Villaverde, som hon aldrig lämnade. Tillsammans hade de sju barn: Carmen, María de la O, Francisco, María del Mar, José Cristóbal, María de Aranzazu och Jaime.

Doña Carmen Franco syntes i många sammanhang. Så sent som i oktober besökte hon Iran tillsammans med sin dotter Carmen Martínez-Bordiú. Fram till att cancern förvärrades syntes hon i flera sociala och kulturella händelser.

Bildtext: Här syns Carmen Franco vid Valle de los Caídos 2009 i samband med Francos dödsdag

29.12.2017

Tidigare artikel om Carmen Franco och hennes barn
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet