Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Över 5,5 miljoner röstar i ett splittrat Katalonien

Klockan 9 i morse öppnade vallokalerna i den spanska regionen Katalonien. 5.554.394 katalaner är röstberättigade vilket är 0,79 procent fler än vid valet 2015. 136.444 av dessa har möjlighet att rösta för första gången. Opinionsundersökningar inför valdagen har visat att det är mycket jämt mellan blocken.

Det är ett val som kommer att gå till historien. Flera av regionens toppolitiker sitter frihetsberövade eller i landsflykt. Efter de regionala nationalisternas politiska fiasko i oktober med att organisera en illegal folkomröstning om Kataloniens självständighet och bryta sig loss sitter flera häktade för uppvigling.

Det är ett mycket splittrat Katalonien som går till val idag och frågan är om valet kommer att få ett slut på den politiska krisen i Spaniens nordöstra region. Inför valet har partiernas kampanjer handlat mer om vilka som förespråkar att Katalonien ska förbli en spansk region och de som vill ha utökat självstyre och mindre om sakfrågor kring arbetslöshet, ekonomi, sjukvård och kampen mot terrorism.

Valdeltagandet väntas bli högre än tidigare.

21.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö