Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Gulafebernmyggan tillbaka på Kanarieöarna efter 78 år

Den sprider virus som orsakar tropiska sjukdomar som denguefeber, gula febern, chikungunya och zika. Efter 78 års frånvaro är Gulafebernmyggan eller ”Aedes aegypti” tillbaka på Kanarieöarna.

Myggan kommer ursprungligen från Afrika, men finns nu i stora delar av tropikerna. Nu har den upptäckts på Fuerteventura där experter kämpar med att bekämpa myggan innan den sprider sig rapporterar spanska medier.

Det var så sent som i förra veckan som en invånare i ett bostadsområde i Puerto del Rosario som är största stad på Fuerteventura väckte larm. Personen skickade bilder på en död mygga till entomologiska övervakningsmyndigheterna på Kanarieöarna. Myggan hade stuckit honom och orsakat större bett än vanligt för att vara en insekt.

När Basilio Valladares, direktör vid institutet för tropiska sjukdomar (Instituto Universitario de Enfermedades Tropicales y Salud Pública) undersökte myggan kunde han bara konstatera att det rörde sig om Gulafebernmyggan eller ”aedes aegiypti”. Det är första gången på 78 år som myggan upptäcks i Spanien.

Det entomologiska övervakningssystemet har funnits på Kanarieöarna sedan 2009 för att granska uppkomsten av insekter som kan föra farliga virus med sig. Med tanke på öarnas geografiska läge anses de vara en region med en hög risk för sjukdomsöverförande myggor.

För tillfället har myndigheterna avgränsat ett område på 500 kvadratmeter runt bostadsområdet och inlett en noggrann sökning efter larver och vuxna myggor.

20.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet