Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

19-åring gripen för samröre med IS - ville bli instrument åt jihad

Spanska säkerhetsstyrkor har sedan den 26 juni 2015 gripit 218 misstänkta terrorister. I Spanien är det inte tillåtet att hylla eller sympatisera med jihadister. Om vi räknar med de operationer där spansk polis medverkat i utomlands är antalet 263 gripna sedan 2015. Den senaste i raden är en 19-årig yngling som på måndagen greps i Madridförorten Majadahonda. Det skriver inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Det var den 26 juni 2015 som spanska inrikesdepartementet höjde hotnivån för en terrorattack i Spanien till en 4 på den femgradiga skalan. Sedan dess har spanska säkerhetsstyrkor gripit totalt 263 personer i Spanien och i utlandet.

På måndagsmorgonen greps en 19-årig spansk medborgare, ursprungligen från Marocko, i en förort till Madrid. Enligt spansk nationalpolis befann sig ynglingen i ett rekryteringsläge och hade öppet uttryckt i sina sympatier på sociala nätverk där han önskade bli martyr och bli ett ”instrument” i jihadistkrig.

Den 19-årige marockanskfödde mannen ska ha inlett en radikaliseringsprocess vid 16 års ålder. Under de senaste månaderna ska 19-åringen radikaliserats i den grad så att polisen beslutade sig för att gripa mannen.

Han var mycket aktiv på nätet och använde flera profiler på olika sociala nätverk för att sända och ta emot propaganda från DAESH eller IS.

Spanska inrikesdepartementet har även i kampanjer bett allmänheten i Spanien om att vara uppmärksam på radikaliserade individer. Någon liknande kampanj finns exempelvis inte i Sverige.

Via kampanjen STOP RADICALISMOS kan medborgare via webbplatsen www.stop-radicalismos.es, mobilappen Alertcops och gratistelefonnumret 900 822 066 lämna anonyma tips.

18.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet