Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spektakulärt meteorregn i natt

I natt bjuder naturen på en gratis kosmisk show, det är meteorsvärmen Geminiderna som bjuder på runt 120 meteorer i timmen.

Även om meteorregnet började den 4 december och vara fram till den 17 december så är det i natt som det kulminerar, enligt Observatorio Astronómico Nacional (OAN) så är bästa tiden vid midnatt. Det kommer dessutom att vara mycket gynnsamt i natt eftersom månens ljus inte kommer att påverka så det stör.

För att fullt ut kunna njuta av denna astronomiska händelse så bör man söka sig till en plats med så lite ljusförorening som möjligt. Därefter fixerar man ögonen på ett område på himlen och sen får man bara ha lite tålamod. Det behövs inga instrument för detta utan det räcker gott med blotta ögat.

Det kan dock bli något svårare med observationerna på västra delen av Iberiska halvön från idag på grund av moln, enligt väderwebbplatsen eltiempo.es.

14.12.2017

Meteorerna i denna svärm verkar komma från stjärnbilden Tvillingarna, därav namnet (Gemini = tvillingar på latin). Dock kan de visa sig nästan var som helst på natthimlen. Dessa hastigt "fallande stjärnor" behöver dock inte se ut att komma uppifrån och falla neråt. På grund av tvillingarnas relativt låga position på himlen kan stjärnfallen även se ut att bryta mot naturlagarna och "falla" uppåt. Men de ser alla ut att komma från stjärnbilden tvillingarna.

Geminiderna anses av många vara den mest konsekventa och aktiva av de årliga meteorsvärmarna.
GeminidernaBildtext: Geminiderna, foto: Wikimedia Commons / Asim Patel.


Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet