Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ny djurskyddslag föväntas klubbas igenom idag

Lagen innebär att husdjur kommer att få status som varelser och inte som föremål. Förändringen gör att djuren skyddas bättre och att de tillerkänns egna rättigheter.

Ändringen i förhållandet till husdjurens status innebär att lagtexten kommer att ändras i tre lagar, civillagen, hypotekslagen och civilrättslagen. Dessa ändringar betyder att djuren inte automatiskt går vidare som arvegods och att de inte kan beslagtagas av fogdar vid utmätning. Det betyder också att vid en skilsmässa så kommer vårdnaden om djuret att hanteras ungefär likvärdigt med hur man hanterar det med barn rapporterar dagstidningen El Pais.

Det är Partido Popular som lägger fram förslagen till ändringar, men de förväntas gå igenom utan större motstånd från andra partier. Förslaget har inspirerats av en petition med 243.000 underskrifter som lämnades in till parlamentet där det diskuterades i februari i år. Nu har petitionen totalt nått upp till 348.000 underskrifter.

13.12.2017

En talesman för Partido Popular, Rafael Hernando, sade att målet med reformen är att ge djuren "mer skydd". Han påpekade emellertid att fler rättigheter för djuren också innebär fler skyldigheter för deras ägare. PP erkänner att medan djur är levande varelser så är de fortfarande ägda av människor. Därför är det viktigt för ägarna att komma ihåg att de skall bry sig om djurens välfärd och inte överge eller missbruka dem.

Parlamentsföreningen för försvaret av djurens rättigheter (APDDA) uppmanar alla parlamentariker att rösta för ändringsförslaget och säger att förändringen kommer att vara "ett historiskt steg" och en ny era i lagen ,där djurens rättigheter och känslor är erkända och skyddade.

Bildtext: En liten hund som heter Tor, han bor i Coín (Málaga). Tor hittades övergiven i en vägkorsning, men har det nu bra. Så här ser hans omgivning ut.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän