Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Rättegång mot tidigare presidenter inleds idag i Sevilla

Idag inleds en stor rättegång vid den regionala högsta domstolen i Sevilla där de tidigare regionala presidenterna i Andalusien Manuel Chaves och José Antonio Griñán (bilden) riskerar att dömas för förskingring av allmänna medel och trolöshet mot huvudman i fallet ”caso ERE”. Ytterligare tjugo ledande befattningshavare riskerar att dömas till fängelse efter en utredning som tagit sju år.

Politiker, fackpampar och andra med nära kopplingar till det socialdemokratiska partiet PSOE är åtalade för att mellan åren 2000 till 2010 förskingrat 854,84 miljoner euro.

ERE-skandalen (El expediente de regulación de empleo) består bland annat av fejkade avgångsvederlag med offentliga medel. Politiker och fackpampar är huvudpersoner i härvan där även fackföreningar med kopplingar till det socialdemokratiska partiet har utfärdat fakturor för tjänster som inte har tillhandahållits.

Omkring 150 journalister kommer att bevaka rättegången som inleds på onsdagen. Förutom de tidigare presidenterna Manuel Chaves och José Antonio Griñán är sex tidigare ledamöter i regionalregeringen åtalade: Gaspar Zarrías, Antonio Fernández, José Antonio Viera, Francisco Vallejo, Magdalena Álvarez och Carmen Martínez Aguayo) samt 14 andra personer med höga befattningar.

En utredning inleddes efter att en bandad konversation inspelad den 26 januari 2009 blivit avslöjad där två personer krävde provision i utbyte mot regionala bidrag.

13.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet