Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Iberiskt museum har öppnat i Jaén

Spaniens kung Felipe VI invigde på måndagen världens första iberiska museum. Museo Íbero, i Jaén visar den kultur som kännetecknade och under 600 år dominerade östra halvan av den som vi i våra dagar känner som Spanien.

Den första temporära utställningen med temat ”La dama, el príncipe, el héroe y la diosa” består av 352 konstverk från utgrävningar i Córdoba, Granada, Sevilla, Málaga och Jaén.

Det Iberiska riket omfattade området från Languedoc-Rosellón vid Frankrikes sydkust till Alicante samt inre delar av Ebro, Segura, södra La Mancha samt Guadiana och Guadalquivir-floden i Andalusien. I dessa områden levde iberierna innan fenicier och greker kom.

De mest kända iberiska kulturskatterna som Dama de Elche finns vid det arkeologiska museet i Madrid. I Jaén kommer besökarna att hitta många andra värdefulla föremål från det Iberiska riket.

Andalusiens president Susana Díaz var med vid invigningen och hon passsade på att lyfte fram kvinnornas nyckelroll i den iberiska kulturen, inte bara som en gudinna utan också som dam.

Planerna med Museo Íbero inleddes 1997 men på grund av vissa förseningar har det inte öppnat förrän nu. Hela museet väntas stå klart 2019.

Hela museet blir på 11.000 kvadratmeter och kostar 27 miljoner euro.

12.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet