Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Bostadspriserna ökar med 6,7 procent i Spanien

Bostadspriserna i Spanien stiger på årsbasis med 6,7 procent visar färska siffror från landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE. Det är den största prisökningen sedan hösten 2007. Däremot har prisuppgången i Barcelona bromsat in något under hösten.

Förutom Barcelona och Katalonien där separatisternas självständighetskamp har skapat ett osäkert läge föredrar experter att rent generellt i Spanien att tala om en ”normalisering av marknaden”.

Beatriz Toribio vid webbportalen Fotocasa, och Fernando Encinar hos Idealista, menar att prisuppgången på den spanska bostadsmarknaden visar att förtroendet har återvänt till marknaden eftersom både ekonomi och sysselsättning växer.

Skillnaden mellan hur priserna stiger på nya och äldre hus minskar. Prisökningen på nybyggt ligger på 6,5 procent från juli till september medan priserna på äldre bostäder ökar 6,3 procent.

Fastighetsbyrån skriver i en analys på fredagen att antal bostadsköp i Spanien fortsätter att öka, även bland utländska köpare. Köp av svenskar minskade dock under tredje kvartalet vilket troligen hänger ihop med avmattning på den svenska bostadsmarknaden.

I likhet med de senaste kvartalen stiger priserna snabbast i Madrid (12,3 % på tolv månader), Katalonien (10,0 %), där staden Barcelona är betydande för statistiken, och Mallorca (9,1 %). På svensktäta Costa del Sol (3,7 %) och Costa Blanca (2,9 %) är prisökningen också tydlig.

Utländska bostadsköp i Spanien uppgår till 15.312 stycken under tredje kvartalet vilket är en ökning med 11,6 % jämfört med samma period 2016. Efterfrågan ökar framförallt från Frankrike (7 %) och Tyskland (19 %), medan Brexit-effekten fortsatt påverkar den brittiska efterfrågan (-7 %). Svensk efterfrågan är fortsatt fjärde största utländska efter den brittiska, tyska, och franska. Jämfört med Q3 2016 minskar den dock med 8 % skriver Fastighetsbyrån.

08.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet