Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Rajoy reser till Göteborg för EU-toppmöte

Spaniens regeringschef Mariano Rajoy reser till Göteborg på torsdag eftermiddag för att medverka i EU:s toppmöte som inleds på fredag. Det är Sveriges statsminister Stefan Löfven som tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att stå värd för toppmötet där fokus kommer att ligga på att främja rättvisa jobb inte minst för unga människor och tillväxt.

Det har varit en intensiv höst på hemmaplan för den spanska regeringschefen. Katalonienkrisen som gjorde att artikel 155 i den spanska konstitutionen tillämpades vilket betydde att det regionala parlamentet upplöstes och nyval 21 december utlystes.

De kommande veckorna fram till årets slut blir det flera toppmöten utomlands där regeringen kommer att stärka bild av Spanien och landets betydelse i omvärlden.

Till Göteborg kommer förutom stats- och regeringscheferna i EU cirka 30 samhällsorganisationer att delta till exempel europeiska ungdomsforumet. Här kommer stats- och regeringschefer att mötas tillsammans med arbetsmarknadens parter och andra nyckelaktörer för att diskutera hur man kan främja rättvisa jobb och tillväxt.

Centrala frågor kommer att vara väl fungerande och rättvisa arbetsmarknader i Europa, effektiva och hållbara sociala trygghetssystem samt social dialog.

Mariano Rajoy får möjlighet att kommentera situationen i Katalonien med sina europeiska kolleger. Som Rajoy sa i förra veckan när han besökte Salamanca så känner Spanien 100 procent stöd från de övriga EU-medlemmarna där det gäller separatisternas kupp i Katalonien.

Det är ett stöd som regeringskansliet La Moncloa anser vara avgörande för den misslyckade kuppen i Katalonien.

(Foto: Pool Moncloa/ Diego Crespo)

13.11.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet