Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kataloniens ex-talman frisläppt efter att borgen betalats

Carme Forcadell, tidigare talman vid det regionala katalanska parlamentet, släpptes 14 timmar efter häktningen vid anstalten Alcalá Meco (Madrid). Detta efter att domaren Pablo Llarena igår beslutade om att Forcadell skulle häktas. Pengar från ”solidaritetsboxen” betalade hennes borgenssumma på 150.000 euro (bilden).

Forcadell lämnade anstalten Alcalá Meco vid middagstid på fredagen. Hon måste nu infinna sig när domstolen kallar till förhör nästa gång. Forcadell är också förbjuden att lämna Spanien och hon har blivit fråntagen passet.

Carme Forcadell som är en av de som lett det katalanska upproret i Spaniens nordöstra hörn misstänks bland annat för uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel i samband med folkomröstningen om Kataloniens självständighet.

Jordi Sànchez som är president för det regionala katalanska nationalistiska sällskapet ANC (Asociación Nacional de Cataluña) skriver på Twitter att han skulle vara ansvarig för att betala borgensumman. Jordi Sànchez är en av de som i nuläget är häktad.

Enligt spanska medier var det ANC:s kassör Marcel Padrós som betalade borgensumman.

Källor hos ANC som nyhetsbyrån Europa Press hänvisar till har pengarna till borgensumman tagits från något som går under namnet ”caja de solidaridad”, solidaritetsboxen, tillsammans med stöd från självständighetsrörelsen Òmnium.

10.11.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän