Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Katalansk separatism näst största problem visar CIS-undersökning

Mittenhögerpartiet Ciudadanos ökar med tre procentenheter till 17,5 i höstens CIS-väljarbarometer som presenterades på tisdagen. Partido Popular är fortsatt störst och skulle få 28 procent av rösterna om det vore val idag. Det är en nedgång med 0,8 procentenhet jämfört med CIS-undersökningen i juli.

Spaniens två största oppositionspartier, socialistiska PSOE backar från 24,9 till 24,2, medan vänsterpartiet Podemos minskar från 20,3 till 18,5 procent.

Den stora vinnaren i höstens väljarbarometer är alltså Ciudadanos och partiledaren Albert Rivera. Ciudadanos får sitt bästa resultat någonsin och ligger 4,5 procentenheter över jämfört med senaste valresultatet.

Partido Popular, PSOE och Ciudadanos som gav sitt stöd till artikel 155 och Kataloniens regionala parlament skulle upplösas har en mycket bred majoritet bakom sig. Tillsammans får de 69,7 procent.

Undersökningen visar också att Katalonienkonflikten ses som landets näst största problem efter arbetslösheten enligt spanjorerna. I maj månad ansågs katalansk separatism som ett problem av 0,9 procent. Nu anser 29 procent att separatismen i Katalonien är ett problem.

Det största problemet är arbetslösheten enligt 66,2 procent. På tredje respektive fjärde plats kommer korruption och politiker.

Undersökningen från CIS gjordes mellan den 2 till 11 oktober.

07.11.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö