Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Katalonienkonflikten splittrar spansk radikal vänster

Katalonienkonflikten har slagit in rejäla spikar i den spanska radikala vänstern. På det nationella planet har Podemos partiledare Pablo Iglesias (till höger) vidgat avståndet till antikapitalisterna i CUP som har fungerat som stödparti till den nyligen avsatta regionala regeringen i Katalonien. Samtidigt har partiledaren för Podem (Podemos parti i Katalonien), Albano Dante Fachín (till vänster i bild), hoppat av för att i stället söka samarbete med CUP och det republikanska partiet ERC.

Det blir som det brukar bli. Den spanska vänstern blir osams. Historien upprepar sig. Medan den spanska högern sluter leden är det oroligt och spretar åt alla håll inom den spanska radikala vänstern.

Antikapitalisterna i marxist-leninistiska CUP har spelat en av huvudrollerna bland upprorsmakarna i Katalonien. Redan 2015 hade de som krav för att stödja budgeten att en folkomröstning om regionens självständighet skulle utlysas. Annars skulle de ta bort sin hand från den separatistiska koalitionen Junts pel Sí (”Tillsammans för ja”).

Podemos partiledare på det nationella planet, Pablo Iglesias, har allt mer ökat distansen till antikapitalisterna i CUP. Han var aldrig positiv till den enligt spanska grundlagen illegala folkomröstningen i Katalonien 1 oktober. Och nyligen kom beskedet att partiledaren för Podem, Albano Dante Fachín, hoppar av för att i stället söka samarbete med CUP och ERC.

Spaniens största dagstidning El País skriver på tisdagen att delar av den spanska vänstern väntas ändra sitt tidigare förhållande till den spanska nationalismen. Spanska progressiva vänsterledare visar självkritik och vill satsa på att bekämpa oberoende för att i stället bygga en ny spansk patriotism med vänsterprägel.

Två vänsterfalanger kommer alltså i framtiden att ställas mot varandra. De som står upp för Kataloniens självständighet och de som är emot.

07.11.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö