Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Andalusiska Atlantkusten mest utsatt för tsunami

Forskare vid Málaga universitet arbetar med en matematisk modell för att förutse effekterna av tsunami på kusten. Både nationella och internationella experter på tsunami är samlade till en konferens för att bedöma risker och hur man kan förebygga en tsunami.

Konferensen organiseras av forskargruppen Edanya vid universitetet. En matematisk beräkningsmodell som tidigare har använts av forskare i Italien används även i Málaga.

Konferensen ligger till grund för den nationella nödplan för tsunami som ska utarbetas efter den lagstiftning som kom 2015. Liksom Frankrike, Grekland och Portugal ska Spanien studera den seismiska aktiviteten och dess inverkan på kusten. Ett varningssystem är under utveckling.

Risken för att Málagakusten skulle drabbas av en tsunami beskrivs som måttlig. Det mest kritiska området är den andalusiska Atlantkusten.

Forskargruppen har utvecklat programvaran ”Tsunami HySea” som är matematiska modeller som visar simuleringar och som hjälper till att förebygga och agera i händelse av en tsunami.

1755 drabbades Lissabon i Portugal av ett omfattande jordskalv som också drabbade Andalusien där över ett tusen människor omkom (bilden).

Juan Vicente Cantavella vid Spaniens geografiska institut IGN (Instituto Geográfico Nacional) säger att sannolikheten för att en stor tsunami som den 1755 ska upprepa sig är en på 1.200-1.500 år.

Under de senaste 65 åren har det varit fem måttliga tsunamier, den senaste 2003, med vågor på mer än en meter som drabbade Balearerna och orsakade skador vid hamnar.

07.11.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö