Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Skalbagge har fått fotfäste på kusten – angriper agave och yuccapalmer

Parkförvaltningen i Málaga kommun har börjat bekämpa en skalbagge som attackerar amerikansk agave och andra växter i trädgårdar. Tidigare har en röd skalbagge (picudo rojo) gått illa åt tusentals palmer utmed den spanska Medelhavskusten.

Nu har nästa skalbagge fått fotfäste i Spanien rapporterar Diario SUR på måndagen. Den går under namnet picudo negro (Scyphophorus acupunctatus) och går illa åt amerikansk agave, yuccapalmer och aloe. Den skalbaggen hör inte hemma i Spanien normalt sett.

Normalt hör skalbaggen hemma i USA, södra Kalifornien, Mexiko och Centralamerika. Den har blivit allt vanligare utmed den spanska Medelhavskusten. Den ingår i familjen Curculionoidea.

Javier Gutiérrez del Álamo, ansvarig vid parkförvaltningen i Málaga, beöftar för tidningen att skalbaggen redan har orsakat skador på agave. Kommunen har kontaktat växtskyddsstyrelsen för att försöka lösa problemet.

”Det är en typ av skadeinsekter som är svår att behandla. Vi har försökt med flera bekämpningsmedel men resultaten är knapphändiga. Det finns inte heller några naturliga fiender som äter skalbaggen”.

Den svarta skalbaggen är en nära släkting till den röda skalbaggen som angriper palmer.

06.11.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö