Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Puigdemont tänker inte söka politisk asyl i Belgien

Kataloniens kuppledare den avsatte president Carles Puigdemont tänker stanna i Belgien tills han får garantier för en rättvis rättegång. ”Vi kommer också att respektera valresultatet vid regionalvalet den 21 december” sa Puigdemont vid en presskonferens inför pressklubben i Bryssel vid middagstid på tisdagen. Han betonade att han inte tänker söka politisk asyl i Belgien.

Carles Puigdemont, som befinner sig i Bryssel tillsammans med fem andra avsatta katalanska ledamöter, sa det som de flesta hade väntat att han skulle säga. Han upprepade det hot som Spanien utgör och att han söker frihet och trygghet. Han sade vidare att han inte försöker fly rättvisan och att han återvänder till Spanien den dag då han garanteras en rättvis juridisk process.

Hans vilja är att fortsätta att hantera den ”legitima regeringen utifrån denna form av exil”.

Den avsatta katalanska regionala presidenten befinner sig i Bryssel efter att tidigare ha rest med bil in i Frankrike och därefter med flyg tagit sig till Bryssel. Resan påbörjades i samband med att Spaniens riksåklagare väntades åtala kuppmakarna i Katalonien för uppror och uppvigling.

Presskonferensen skulle ha hållits klockan 12.30 men blev uppskjuten eftersom kuppmakarna fick avslag på platsen av den belgiska staten som äger den fastighet där presskonferensen klockan 12.30 skulle ha arrangerats.

Slutligen hölls presskonferensen i pressklubbens lokaler och Puigdemont framförde sitt budskap på katalanska, spanska, franska och engelska.

Puigdemont vägrade att svara på frågor från spanska medier. Han svarade bara när katalanska medier som TV 3 ställde frågor liksom internationella medier.

31.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö