Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Riksåklagaren väntas väcka åtal för uppror och uppvigling

Kataloniens expresident Carles Puigdemont har hastigt rest till Bryssel på måndagen för att träffa flamländska politiker. Det rapporterar dagstidningen El Periódico som var först med nyheten.

Resan sker samtidigt som Spaniens riksåklagare José Manuel Maza väntas väcka åtal för uppror och uppvigling mot Spaniens författning vilket innebär att de riskerar fängelsestraff på 25 år.

Det finns även misstankar om misshushållning med allmänna medel på 6,2 miljoner euro. Riksåklagaren kommer att kalla in bland annat Puigdemont, Forcadell och Junqueras, totalt 14 ledamöter till förhör.

I helgen föreslog Belgiens invandringsminister Theo Francken att Kataloniens avsatta president skulle kunna erbjudas asyl. Francken som tillhör det flamländska separatistpartiet NVA skrev på Twitter att det inte är otänkbart att Puigdemont skulle kunna få asyl i hans land.

Belgiens premiärminister Charles Michel säger att en asylansökan från Puigdemont inte finns på dagordningen och att han bett Francken att inte ”hälla bränsle på brasan”.

Såväl Puigdemont som flera andra medlemmar av den avsatta regionala katalanska regeringen befinner sig nu i Belgien.

Under måndagen bekräftade de regionala katalanska partierna PDeCAT och ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) att de deltar i regionalvalet 21 december.

Bildtext: Flera numera avsatta ledamöter i Kataloniens regionala parlament riskerar åtal.

30.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö