Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Hundratusentals katalaner manifesterade för enhet i Spanien

Bara två dygn efter att en majoritet av ledamöterna i Kataloniens regionala parlament utropat regionen som självständig republik varpå senaten godkände tillämpning av artikel 155 och regionalstyret upplöstes, manifesterade hundratusentals människor i Barcelona för Spaniens enhet. De senaste dygnen har det hänt en hel del i Spaniens nordöstra hörn.

I fredags eftermiddag röstade en majoritet av ledamöterna, 70 stycken, i det regionala parlamentet för självständig republik. En omröstning som inte var öppen, allt för att försvåra för spanska myndigheter att kartlägga vilka ledamöter som står bakom utbrytningen från Spanien.

Senare på fredagen gav senaten i Madrid den spanska regeringen grönt ljus för att tillämpa artikel 155 i den spanska konstitutionen. Det betyder att det regionala parlamentet i Katalonien tillfälligt blir upplöst. Samtidigt kom beskedet att det hålls regionalval i Katalonien 21 december.

Fram till dess är det Spaniens centralregering som har ansvaret för Katalonien. Landets vice premiärminister Soraya Sáez de Santamaría blir t f regional president i Katalonien fram till valet 21 december. Kataloniens tidigare president Carles Puigdemont plus de övriga i parlamentet har hittills inte erkänt sig avsatta.

Under söndagen hölls en omfattande och fredlig manifestation i Barcelona för Spaniens enhet och stöd till artikel 155 i konstitutionen. Manifestationen var arrangerad av SCC (Sociedad Civil Catalana) och samlade enligt regeringskällor över en miljon människor. Lokalpolisen urbana i Barcelona uppgav att omkring 300.000 människor deltog.

30.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:




Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet




Vittsjö