Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Uppdaterad: Fortsatt oklarheter i Katalonien

Det är skakigt inom det regionala katalanska partiet PDECat. Kataloniens president, den tidigare journalisten Carles Puigdemont, har inte utlyst nyval i stället väntas det regionala parlamentet sammanträda under torsdagskvällen.

Vad som blir resultatet är högst oklart. Spanska tidningar publicerar uppgifter om att Puigdemont har lämnat beslutet om att utlysa självständighet till det regionala parlamentet som ska ta beslut i frågan.

Spanska medier uppgav vid middagstid på torsdagen att det mesta pekade på att Puigdemont skulle utlysa nyval. Enligt El País skulle Carles Puigdemont i morse ha meddelat sitt beslut till partiledarna i koalitionen Junts Pel Sí efter ett mycket spänt möte.

Nu inväntar man beskedet från den spanska senaten i Madrid som ska rösta om artikel 155 i grundlagen vilket skulle betyda om den används att regionalregeringen i Katalonien avsätts och regionparlamentet upplöses.

Carles Puigdemont meddelade under gårdagen att han inte tänkte resa till Madrid och tacka ja till inbjudan av senaten att komma och förklara sig. Därmed stängde Puigdemont dörren för dialog.

I Barcelona samlades tusentals regionala katalanska nationalister på plaza de Sant Jaume för att manifestera. ”Utan olydnad finns ingen självständighet!” skrek folkskaran som också varnade politikerna i PDECat att ”tålamodet är över”.

Carles Puigdemont har varit under starkt tryck från det vänsterradikala antikapitalistiska CUP som är vågmästarparti i Kataloniens regionalregering. Vid budgetförhandlingarna 2015 hade CUP som krav att regionalregeringen skulle utlysa en folkomröstning om självständighet. Annars lämnar de regionalregeringen.

Regionalregeringen har suttit i långa krismöten de senaste dygnen.

26.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö