Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ostabilitet och osäkerhet kan göra att Seat lämnar Katalonien

Osäkerheten kring politisk stabilitet i Katalonien gör att även biltillverkaren Seat kan komma att lämna regionen i framtiden. 14.500 personer arbetar vid Seat i huvudsak i Barcelona. Sedan den 1 oktober har 1.394 företag flyttat sitt huvudkontor från Katalonien. Bland dessa finns storföretag som Sabadell, CaixaBank, Gas Natural och vintillverkaren Codorníu som anses vara Spaniens äldsta företag.

Seat förknippas mycket med Katalonien och fram till nu har det inte hörts några kommentarer från den kände biltillverkaren. Seat gör i dagsläget den bedömningen att kan inte en juridisk säkerhet garanteras i regionen Katalonien kan även Seat komma att flytta. Det framkommer i ett brev som Seats president Luca de Meo skickat till de anställda.

Luca de Meo som är president för Seat som ingår i Volkswagen-gruppen vill inte oroa de anställda. Han öppnar å andra sidan dörren för att Seat kan komma att flytta sitt huvudkontor. Han betonar behovet av politisk stabilitet och medlemskap i EU för att säkerställa ekonomi och arbetstillfällen inom Seat.

Seat är den klart ledande bilfabrikören i Spanien med 14.500 anställda där majoriteten arbetar vid Martorell-fabriken i Barcelona. Seat står ensamt för nära en procent av Spaniens BNP.

Nästa vecka väntas ett beslut från vinproducenten och Cava-jätten Freixenet om de tänker flytta sitt huvudkontor från Katalonien.

25.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö