Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Havsdimma utmed Costa del Sol

Havsdimma uppstod igår utmed stora delar av Costa del Sol och enligt meteorologerna förväntas det komma mer av detta oönskade och för årstiden sällsynta fenomen under de närmaste två, tre dagarna.

Fenomenet beror på kontrasterna mellan havstemperaturen och luftens temperatur. För närvarande ligger havstemperaturen på 19 grader och lufttemperaturen oscillerar mellan 25 – 26 grader. I de nedersta luftlagren sjunker temperaturen till nära havstemperaturen, och därför kan den avkylda luften inte innehålla samma mängd vattenånga som tidigare. Finns det vattenånga över, bildar luften små droppar av vatten, som på grund av sin ringa storlek endast mycket långsamt faller nedåt. Principen är densamma som vid vanlig molnbildning, och dimman är faktiskt bara ett moln, som svävar precis över ytan. Den spanska beteckningen för detta fenomen är taró.

23.10.2017

I fall som detta, då dimman bildas på grund av avkylning när luften rör sig över en kallare yta, talar man om advektionsdimma. Det är vinden som drar in dimman över land, och det kan ske som en del av ett större vindsystem, där vinden blåser dimman från havet mot land. Dimman försvinner oftast först när vinden byter riktning. Den klassiska havsdimman kommer dock ofta först fram på dagen, efter det som från början verkade bli en vindstilla solskensdag. Här är det uppvärmningen över land som lyfter varm luft uppåt och därmed suger luft från havet in över kusten. Runt middagstid dras luften därför in över land, och landskapet sveps in en kall dimma, medan temperaturen sjunker flera grader. Havsdimman lättar normalt sett senare på dagen, när marken efterhand värms upp av solen, och dimman avdunstar.

Det speciella med dimman som har kommit nu är att den vanligtvis inträffar i början på sommaren och inte i slutet av oktober. Från det metrologiska institutet sägs det att dimman kommer från Salobreña-området och drar in med en östlig vind. Dimman ser ut att ha en brun nyans men det beror på reflektioner från solen och beror inte på någon förorening eller på damm från Sahara.

Bildtext: Färjan mellan Algeciras och Ceuta i havsdimma, foto: HrAd.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö