Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Uppdatering av krisen i Katalonien

Det skrivs spaltmeter i de spanska tidningarna om vad som händer beträffande den politiska krisen mellan Katalonien och den Spanska regeringen. Men sanningen är att det har inte kommit fram speciellt mycket nytt under den gångna helgen, vi skall trots det ge er det som vi vet har framkommit.

I lördags beslutade regeringen att de vill att paragraf 155 skall tillämpas och det kommer att röstas om ett godkännande av det i senaten på fredag. Det styrande partiet PP har majoritet i senaten och PSOE och Ciudadanos stöttar så allt tyder på att det där går som regeringen vill, även om mindre förändringar i skrivningen är tänkbara. Samtidigt som senaten har sitt möte kommer även regeringen att sammanträda, så allt tyder på att det är först därefter som det kommer att hända något mer handfast.

Vad regeringens ingripande innebär är i korthet att Kataloniens regionala självstyre temporärt kommer att upphävas och ett nyval utlysas. I samband med detta kommer Kataloniens regionala president Carles Puigdemont, hans suppleant Oriol Jungueras samt övriga medlemmar av kabinettet att avlägsnas från sina tjänster. Avsikten från den spanska regeringen är att dessa skall ersättas med lägre rankade tjänstemän inom varje departement.

23.10.2017

Den spanska regeringens avsikt är att låta övriga katalanska tjänstemän vara kvar på sina poster – så länge som de följer spansk lag. Men om de misslyckas med att åtlyda lagen så kommer även de att ersättas, liksom cheferna för regionens offentliga företag. Centralregeringen verkar vara medveten om att det kan bli svårt att hålla dessa utbyten till ett minimum.

"Allt vi kommer att begära av dem är att de agerar som professionella och fortsätter att göra sitt jobb, så att tjänsterna fortsätter att levereras till medborgarna", sa en regeringskälla. Samma källa avfärdar rykten om att staten kommer att införa nya riktlinjer för varje avdelning.

Premiärminister Mariano Rajoy sa  i lördags att regionalvalet kommer att bli inom sex månader. Hans mål är att schemalägga nyvalet så snart som möjligt så att allt kan återgå till det normala. Det socialdemokratiska partiet PSOE förordar att nyvalet hålls i januari.


Puigdemont är pressad från flera håll om vad han skall göra, backa eller förklara självständighet (då blir han omedelbart arresterad och riskerar 30 års fängelse). Vad han kan göra som ändrar på ovannämnda skeende är att han själv utlyser nyval innan han blir avsatt, men inget tyder i nuläget på att han kommer att göra detta, men det är trots allt tänkbart. Det katalanska parlamentet kommer att sammanträda under veckan, preliminärt på torsdag.


Kommentarer från EU

EU-toppmötet: Ingen i Europa planerar att erkänna ett oberoende Katalonien. I en intervju med den italienska tidningen Il Messaggero säger EU: s president Antonio Tajani att Europa "måste naturligtvis vara rädda för" en eventuell framväxt av små länder. Det är därför ingen i Europa har planer på att erkänna ett självständigt Katalonien sade Tajani. Han understryker att "det är inte genom att undergräva nationerna som vi stärker Europa".

Bildtext: Carles Puigdemont under ett tal i Barcelona den 15 oktober.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö