Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Troligt nyval i Katalonien i januari

Spaniens regering är överens med det socialdemokratiska partiet PSOE att det skall hållas nyval i Katalonien i januari, uppger företrädare för PSOE.

Spaniens regering håller ett extraordinärt möte i morgon lördag för att inleda processen med artikel 155 i grundlagen, vilket får som konsekvens att Kataloniens regionala självstyre temporärt upphävs. Som en konsekvens av upphävningen av självstyret förutsätts i lagen ett nyval.

Sekreteraren för jämställdhet inom PSOE har intervjuats av TVE, den spanska statliga televisionen och då svarat att regeringen och PSOE är överens om ett nyval i januari, samma uppgifter står även att läsa i eldiario.es och i andra spanska medier.

Efter regeringens möte så kommer beslutet om att aktivera artikel 155 att skickas till senaten, de förväntas att hålla ett möte nästa fredag där regeringens beslut slutgiltigt godkänns.

20.10.2017

EU har avböjt att medla i ärendet utan hävdar att detta är en intern Spansk angelägenhet som EU inte har mandat att agera i, en hållning som också intas av nästa alla Europeiska regeringschefer. Enligt morgonens TV-nyheter har i dagsläget över 800 företag redan annonserat att de lämnar Katalonien för andra delar av Spanien. Ingen av dem har dock för avsikt att flytta utomlands även om några också håller den dörren öppen.

Katalonien har redan förlorat stora turistinkomster sedan folkomröstningen den första oktober, de har en tjugoprocentig avbokning av reservationer enligt företaget Exceltur, det motsvarar en förlust på 1.200 miljoner Euro. Detta kommer att få mycket negativa effekter på sysselsättningen, Exceltur uppskattar att 405.000 personer arbetar direkt eller indirekt med turismen i Katalonien. Enligt José Luis Zoreda vice vd på Exceltur har ännu inget turistföretag flyttat ut från Katalonien, men samtliga har stoppat alla nyinvesteringar.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö