Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Puigdemont står ensam i EU

Europaparlamentets talman Antonio Tajani upprepade på torsdagen EU:s bestämda hållning sedan tidigare när det gäller Katalonienkonflikten. ”Inget EU-land accepterar att Katalonien bryter sig loss. Puigdemont kan inte räkna med något stöd” sa Tajani i en intervju för radiostationen Cope.

Antonio Tajanis uttalande kan beskrivas som en rejäl utmaning för de katalanska separatisterna och regionala nationalisterna. Katalonien är inte ett problem för Europeiska unionen, men för Spanien. Det är där lösningen måste komma inom ramen för den spanska grundlagen och konstitutionen.

Det skulle ses som positivt och lägga grunden för en dialog om Katalonien inte utropade självständighet. I annat fall kommer Spanien att tillämpa artikel 155 och upplösa det regionala katalanska parlamentet.

Om Katalonien utropar självständighet kommer de att stå ensamma, ingen kommer att hjälpa Kataloniens regering, enligt Tajanis. Han varnar också för tillväxten av populism som kan följa på Katalonienkonflikten.

Om inte Kataloniens separatister ändrar attityd kommer Spaniens centralregering efter beslut och stöd av senaten att upplösa regionalregeringens självstyre inom en vecka.

19.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö