Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kung Felipe VI: Katalonien visar oacceptabel illojalitet

Det påminde om februari 1981 när den dåvarande spanske kungen Juan Carlos I höll ett tv-sänt tal efter kuppförsöket. Klockan 21 på tisdagskvällen höll kung Filipe VI ett tv-sänt tal där han riktade sig till de katalanska separatisterna och sa att deras ”oacceptabla illojalitet inte har någon plats i någon demokratisk stat”. De har försökt "undergräva harmoni och samexistens". Han lovade att hålla ihop Spanien.

Kung Felipe VI som är Spaniens statschef sade att den regionala regeringen i Katalonien han sått splittring bland sitt eget folk med upprepade och avsiktliga kränkningar av spansk lag och satt hela landets ekonomiska välstånd och sociala harmoni på spel.

Den spanske monarken uppmanade alla att säkerställa den konstitutionella ordningen i Katalonien. Vissa bedömare tolkar kungens ord som att artikel 155 i konstitutionen inom kort kommer att verkställas. Det skulle betyda att Katalonien blir fråntagen sin status som autonom region och att parlamentet blir upplöst.

Budskapet i det sex minuter långa talet som kungen höll från Palacio de La Zarzuela handlade om att vi upplever en mycket allvarlig tid för demokratin i Spanien. ”Det är en svår tid men vi kommer att klara detta” sa kungen och uppmanade alla institutioner att följa grundlagen.

Enligt mätningar som gjorts följde 12,4 miljoner spanjorer talet som sändes i 30 tv-kanaler. Åtta av tio personer bosatta i Katalonien uppges ha följt kungens tal på tv skriver spanska medier på onsdagen.

Kungen talade behärskat med kraftfullt stämma och ägnade en stor del av sitt tal med att fördöma beteendet hos "vissa myndigheter i Katalonien" som har gått emot mot konstitutionen "konsekvent, medvetet och avsiktligt".

Den regionala regeringen i Katalonien "har gått utanför lagen och demokratin och har försökt bryta Spaniens enhet och nationella suveränitet vilket är en rättighet som alla spanjorer har, att bestämma sitt demokratiska liv tillsammans".

"Många känner rädsla och sorg" sa kungen som också förmedlade ett budskap om lugn, förtroende och hopp.

Don Felipe höll sitt tal från samma plats där hans far, Don Juan Carlos, höll sitt tv-sända tal i samband med kuppförsöket den 23 februari 1981. Till skillnad från sin far som då var iklädd uniform hade kungen igår mörk kostym, vit skjorta och vinröd slips.

Kungen höll sitt tal sittande vid skrivbordet bredvid spanska flaggan och EU-flaggan och ett porträtt av kung Carlos III. Han använde sig av gester för att förstärka styrkan i budskapet. Talet inleddes och avslutades med nationalsången.

04.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö