Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Svenska och spanska forskare vill exportera miraklet på Lanzarote till Saharaöknen

Vulkanutbrottet vid Timanfaya på Lanzarote mellan åren 1730 till 1736 la stora delar av ön i aska. Det ledde även till en revolution inom jordbruket som beskrivs som ett mirakel. Nu vill forskare i Sverige och Spanien exportera mirakeljordbruket till Saharaöknen.

Jordbruket på Lanzarote beskrivs som ett mirakel. Den som har besökt den svarta lavaön som ligger närmast Afrikas kust av Kanarieöarna har säkert stiftat bekantskap med öns vin som kommer från små vinstockar som växer i gropar i den mineralrika askan.

Det är forskare vid universiteten i Las Palmas och Uppsala som menar att mirakeljordbruket på Lanzarote skulle exporteras till Saharaöknen skriver den spanska nyhetsbyrån EFE och citerar Geology Today.

Vulkanutbrottet på Lanzarote är det längsta som Europa har upplevt. Det varade i 2.056 dagar och förändrade hela ön Lanzarote. 26 byar begravdes och hundratals människor från Lanzarote tvingades 1731 lämna ön.

Men fyra decennier senare hade Lanzarote fördubblat sin befolkning från 5.000 till 10.000 år 1768. Bland annat planterades vinstockar, den grekiska druvan Malvasía, som egentligen kommer från Malevizi på Kreta.

Tekniken som jordbrukare på Lanzarote har använt sig av har spridit sig till andra Kanarieöar och delar av Latinamerika.

29.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö