Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Vin som inte ger huvudvärk

Ett vin fritt från histamin som gör att du slipper huvudvärk. Kan det vara möjligt? Det är spanska forskare vid Politécnica-universitetet i Madrid och universitetet i Valencia som tillsammans med bodegan Pago de Carraovejas i Ribera del Duero tagit fram ett vin utan histamin. Forskningen har pågått sedan 2010.

I första hand är det själva alkoholen som orsakar huvudvärk men även histamin och tannin som finns naturligt i druvans skal kan ge huvudvärk. Blå druvor som har tjockare skal har en större mängd histamin och tannin.

Tack vare användningen av mjölksyrebakterier (Oenococcus oeni) har producenter vid Pago de Carraovejas tillsammans med forskaren Eva Navascués vid UPM Universidad Politécnica de Madrid (UPM) fått fram röda viner fria från histamin som ger reaktioner hos vissa människor. Även Valencia universitet har medverkat i studierna skriver den spanska nyhetsbyrån Agencias som hänvisar till International Journal of Food Microbiology som är först med nyheten.

Forskare har använt sig av utvalda naturliga bakterier som under jäsningen konkurerar ut histamingener. Det gör att konsumenter får färre allergiska reaktioner. Det ska dock poängteras att inte alla mjölksyrebakterier har samma förmåga. Det finns variationer beroende på arten och stammen.

Under de senaste åren har nivån av histamin i viner ökat. Indirekt tror forskarna att det hör ihop med klimatförändringen. Vinproducenten Pago de Carraovejas insåg behovet av att forska i ämnet tillsammans med två universitet i Spanien.

Enligt Eva Navascués är minskning av histaminnivåer ett steg mot livsmedelssäkert vin.

Det är värt att notera att det inte bara är histamin som kan orsaka huvudvärk och du dricker rött eller vitt vin. Den främsta orsaken är alkoholen eller de ämnen som bildas när den bryts ner, kan utlösa huvudvärk och migrän.

Även tanniner som är störst i blå druvor pekas ut som boven i dramat liksom tyramin, koppar, järn eller svavel (sulfit).

27.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö