Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Trump: ”Galenskap om Katalonien lämnar Spanien”

Den spanska regeringschefen Mariano Rajoy får stöd av USA:s president Donald Trump när de höll en gemensam presskonferens utanför Vita huset på tisdagskvällen. ”Det skulle vara dumt att lämna Spanien som är ett fantastiskt och historiskt land. Jag hoppas att katalanerna visar sunt förnuft” sa Trump.

Det återstår fyra dagar till den av Katalonien utlysta folkomröstningen om regionens självständighet som den spanska författningsdomstolen med stöd av grundlagen har ogiltigförklarat.

Rajoy besöker USA i samband med mötet hos Donald Trump. Rajoy meddelade igår att han på fredag inte kommer att delta i EU-toppmötet i Tallin i Estland för att i stället stanna i Madrid.

På tisdagen kom det nya besked från den spanska regeringen att avsätta den regionala katalanska presidenten Carles Puigdemont om folkomröstningen blir av på söndag. Konflikten mellan den spanska regeringen och det katalanska parlamentet trappas upp ytterligare.

Regeringen kommer att använda alla nödvändiga medel enligt den spanska grundlagen för att säkerställa att katalanerna inte går till vallokalerna på söndag. Åklagarmyndigheten har gett polis uppdraget att besöka vallokaler med syftet att identifiera och förhöra de ansvariga.

Puigdemont vägrar att backa och är beredd att fängslas och spela martyr om det krävs för att få till ett oberoende.

Samtalen under gårdagen mellan Trump och Rajoy handlade till stora delar om de bilaterala avtalen mellan länderna. Det finns 600 spanska företag i USA som genererar nästan 96.000 jobb.

De båda regeringscheferna talade också om situationen i Nordkorea och Venezuela. Trump tackade Rajoy för att Spanien är tydliga och har markerat mot Nordkorea genom att utvisa landets ambassadör Kim Hyok Chol från Spanien.

(Foto: Moncloa / Diego Crespo)

27.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö