Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Svensk kvinna omkom i brand på Gran Canaria – skulle skydda sina djur

En svensk kvinna i 60-årsåldern har omkommit i samband med den naturbrand som rasat på Gran Canaria sedan i onsdags. Svenskan är det enda offret i samband med branden på ön. Trots räddningstjänstens uppmaningar att lämna gården blev hon kvar för att rädda sina får, höns, katter och hundar.

22.09.2017

Av Ola Josefsson

Enligt den officiella spanska nyhetsbyrån EFE är den omkomna svenska kvinnan Carin Birgitta Östman. Svenskan var bosatt i Los Llanos de Ana López på Gran Canaria i nära två decennier. Hon avled när hon skulle rädda sina får.

Den svenska kvinnan som är i 60-årsåldern rapporterades saknad i onsdags eftermiddag. Kvinnan förväxlades först med en annan kvinna med samma namn och som hittades välbehållen. Det gjorde att sökarbetet efter den svenska kvinnan försenades.

Enligt rapporter ska det ha varit svenskan som varnade för branden som spred sig snabbt på grund av den starka vinden. På endast tre timmar eldhärjades tusen hektar.

Kvinnan hittades på fredagen vid 11-tiden 600 meter från huset där hon bodde uppger nyhetsbyrån EFE. I området fanns även flera döda får.

Grannar i kommunen Vega de San Mateo säger till EFE att den svenska kvinnan var mycket omtyckt. Hon var änka sedan en tid tillbaka och hade varit bosatt på Gran Canaria i nära två decennier.

Kvinnan har två barn som är bosatta i Österrike. De har blivit underättade av myndigheterna på Gran Canaria. Den svenska kvinnan är det andra offret i samband med skogsbränder på Kanarieöarna de senaste två åren. Förra sommaren omkom en skogvaktare på La Palma i samband med en brand.

UD:s presstjänst i Stockholm kände inte till på fredagskvällen att en svensk kvinna hittats död i samband med branden.
- Vi känner till att en 60-årig svensk kvinna saknas och eftersöks. Det är ambassaden i Madrid som handlägger detta och det är ett polisärende. Kvinnan var bosatt på Gran Canaria, säger Lina Eidmark till Svenska Magasinet.

Över 2.700 hektar brandhärjades vid naturbranden på Gran Canaria. 
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö