Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Mario Vargas Llosa: ”Oberoende är en sjukdom som vuxit i Katalonien”

Jag tror inte att någon folkomröstning kommer att äga rum i Katalonien och jag förväntar att regeringen kommer att förhindra en statskupp. Det sa den spansk-peruanen Nobelpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa, i samband med ett besök i Madrid.

Den kände Nobelpristagaren beskriver nationalisternas kamp i Katalonien som ”nonsens, en orimlighet som inte har något att göra med verkligheten att göra”.

”Oberoende är en sjukdom som har vuxit i Katalonien och det är beklagligt att de går utöver de rättsliga och demokratiska institutionerna” säger Mario Vargas Llosa när han besökte Madrid för att presentera boken Conversación en Princeton.

Under natten har det varit oroligt i Barcelona. Bilar som tillhör Guardia Civil har klottrats ned av medlemmar till vänsterrevolutionära CUP.

Samtidigt säger representanter i EU att den spanska konstitutionen eller grundlagen ska försvaras. Det finns inget officiellt uttalande från EU kring den konkreta situationen och vad som händer just nu i Katalonien.

Euro-områdets president, Valdis Dombrovskis, försäkrade igår tillsammans med EU-kommissionen president Jean-Claude Juncker samt vicepresidenten Frans Timmermans och upprepade:

”Jag kan upprepa det femtio gånger om jag behöver. Vad kommissionen säger är att vi förväntar oss att medlemsstaterna och deras medborgare respekterar konstitutionella beslutet i våra medlemsstater”.

I svensk media har tonläget höjts. Både tidskriften journalisten och SvT beskriver situationen i Katalonien som att militärpolis har sats in när det i verkligheten rör sig om tillslaget ”operación Anubis” i en gemensam insats av gendarmer vid Guardia Civil och den regionala poliskåren Mossos d'Esquadra.

Rubriker som ”Spansk militär hotar att stänga medier i Barcelona” har använts medan SvT valde en mer mjukare linje med ”spansk polis hotar stänga medier i Barcelona”.

Reportern Johannes Nesser på tidskriften journalisten använder uttrycken militär och militärpolis vid tio tillfällen i en text.

21.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö