Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

14 personer gripna när Guardia Civil slog till mot katalanska nationalister

Guardia Civil har under onsdagen genomfört flera gripanden och beslagtagit material inför den av regionalregeringen utlysta folkomröstningen om Kataloniens självständighet. Minst fjorton personer har gripits misstänkta för allmän oordning, förskingring av allmänna medel och för att organisera ett olagligt val. Bland de gripna finns flera regionala nationalistiska katalanska politiker

Guardia Civil har även beslagtagit nio miljoner röstsedlar (bilden) och andra pappersdokument som ska ha framställts inför valet. Två ägare till lagerlokaler ska vara bland de gripna uppgav spanska medier vid middagstid på onsdagen.

Förutom Guardia Civil har även spansk nationalpolis beslagtagit propagandamaterial inför valet hos vänsterrevolutionära CUP på calle Casp i Barcelona. Totalt hade 41 husrannsakningar utförts fram till middagstid på onsdagen.

Under tillslaget som går under namnet ”operación Anubis” har Guardia Civil även gripit Josep Maria Jové som är ekonomisekreterare i regionalregeringen. Även Josep Lluís Salvadó, ansvarig vid Kataloniens skattemyndighet har gripits. Guardia Civil har i första hand gjort tillslagen mot regionalregeringens ekonomidepartement.

Gripandena följer efter att regionalregeringen i Katalonien inte har följt författningsdomstolens besked att ogiltigförklara folkomröstningen. Regionen har utlyst en folkomröstning till den 1 oktober som är i strid med den spanska grundlagen och konstitutionen.

Åklagare misstänker att regionalregeringen har använt skattemedel för att finansiera ett olagligt val.

Kataloniens president Carles Puigdemont har kommenterat dagens tillslag med att Spanien har upphävt Kataloniens självständighet. Spaniens regeringschef Mariano Rajoy säger i en kommentar att de var medvetna om vad som kunde hända och att Puigdemont har saker han måste rätta till.

20.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö