Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

35 år sedan flygolyckan på Málaga flygplats som krävde 50 dödsoffer

Igår var det 35 år sedan en DC-10 med 380 passagerare ombord tillhörande flygbolaget Spantax kraschade efter start och 50 personer omkom vid 10-tiden på morgonen den 13 september. Flygolyckan är den värsta i historien på Solkusten.

En fulltankad DC-10 som hade kommit från Madrid skulle vidare till JF Kennedy-flygplatsen i New York med charterresenärer efter ett stopp i Málaga. Planet hade nått 204 km/h på startbanan när det uppstod vibrationer. I stället för att lyfta fortsatte DC-10:an vidare genom stängslet och över den hårt trafikerade riksväg N-340 söder om rullbanan.

Till slut kraschade det fulltankade flygplanet som förvandlades till ett eldhav. Det är ett rent mirakel att bara 47 resenärer och tre besättningsmän omkom av totalt 380 passagerare varav 13 i besättningen. 110 fick sjukhusvård.

Räddningsarbetet var mycket komplicerat på grund av elden. De flesta omkomna var brända. En del av passagerarna försökte få med sina tillhörigheter. Det gjorde att de hindrade andra resenärer att ta sig ur planet med följd att de omkom.

Trots att riksväg N-340 var hårt trafikerad var det bara fyra bilar som kraschade när flygplanet fortsatte över körbanan. Fyra bilister skadades varav en allvarligt.

Málagas borgmästare Pedro Aparicio, den andalusiska regionalregeringens president Rafael Escuredo och den spanska regeringschefen Leopoldo Calvo Sotelo besökte skadade och närvarade vid den officiella minnesstunden i Málaga.

14.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö