Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Författningsdomstolen ogiltigförklarar katalansk folkomröstning

Den spanska författningsdomstolen TC (Tribunal Constitucional) ogiltigförklarar folkomröstningen i Katalonien. Samtidigt riskerar den regionala regeringens 14 medlemmar plus andra myndighetspersoner som exempelvis borgmästare, totalt upp emot ett tusen personer, att åtalas. Beslutet från TC är enhälligt och har undertecknats av samtliga tolv domare. Det skriver spanska medier på fredagen.

Kataloniens president Carles Puigdemont kommer att åtala för planerna på att hålla en folkomröstning om självständighet nästa månad. Det meddelar även Spaniens riksåklagare José Manuel Maza.

Anledningen är den lag som regionalregeringen beslutade om i onsdags som tillåter en folkomröstning. Lagen godkändes av 71 jaröster från partierna JxSí, CUP samt den oberoende ledamoten Germā Gordķ. De spanska myndigheterna kommer också att beslagta allt röstningsmaterial.

Just nu förbereds ett brottsåtal mot ledarna för det katalanska parlamentet och tjänstemän i den regionala regeringen som beredde förordningen om en folkomröstning. Även det material som framställts för att hålla folkomröstningen kommer att beslagtas, säger den allmänna åklagaren José Manuel Maza.

Folkomröstningen är illegal eftersom den strider mot landets konstitution. Spaniens regeringschef Mariano Rajoy har varit mycket klar och koncis och säger att beslutet var en oacceptabel olydnadsakt mot landets demokratiska institutioner.

Vissa kommenterar händelsen som en statskupp, den allvarligaste händelsen i Spanien sedan försöket till militärkupp i februari 1981. Andra liknar situationen i Katalonien med de spänningar som råder i Venezuela med Nicolás Maduro, det vill säga att man sätter lagen åt sidan och ägnar sig åt anarki.

Trots beslutet från Författningsdomstolen tänker Kataloniens regionalregering hålla fast vid planerna på att rösta om självständighet.

08.09.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet