Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Väckelsestämning med katalanska nationalister

Åsynen av det katalanska parlamentet på onsdagen påminde om frälsning och väckelsestämning när regionala nationalister och separatister unisont med uppsträckta händer eller knuten högernäve sjöng den katalanska nationalsången Els Segadors (på spanska: ”Los segadores”.

Strax innan hade oppositionen lämnat sina platser efter att separatistpartierna med 72 platser och egen majoritet sagt ja till en lagändring för att göra resultatet i folkomröstningen om självständighet bindande. Ingen röstade emot och 52 var alltså inte närvarande. Debatten och omröstningen på onsdagen beskrivs som stökig och oorganiserad och tog totalt elva timmar. Först strax efter klockan 22 tillkännagav president Carles Puigdemont att det är grönt ljus för en folkomröstning 1 oktober.

Juridiska experter uttalar sig idag i flera spanska medier och majoriteten menar att regionalregeringen med president Carles Puigdemont i spetsen bryter mot konstitutionen, grundlagen och författningsdomstolen.

Sprickan mellan regionalregeringen och centralregeringen i Madrid har vidgats efter gårdagens lagändring i Katalonien.

Det talas både om en form av statskupp och agerande som påminner om en diktatur.

Under torsdagen ska den spanska regeringen samtala med författningsdomstolen för att se om åtal kan väckas mot parlamentsledamöterna för olagligt beslutsfattande.

Nyligen dömdes Kataloniens tidigare president Arturo Mas till att betala fem miljoner euro i böter för kostnader i samband med folkomröstningen 2014. Det är statliga pengar som har använts till att organisera ett illegalt val.

07.09.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa