Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Turkiet begär gripen svensk journalist utlämnad

Spanien har mottagit en begäran från Turkiet att få den gripne svenskturkiska journalisten och författaren Hamza Yalçin utlämnad. Det bekräftar Spaniens justitieminister Rafael Catalá på torsdagen enligt nyhetsbyrån Europa Press. Hamza Yalçin sitter frihetsberövad sedan den 3 augusti då han greps på El Prat-flygplatsen i Barcelona.

Mannen som är hemmahörande i Halmstad sitter i dagsläget frihetsberövad i anstalten Brians I (Sant Esteve Sesrovires, Barcelona). Spanien kommer nu att studera Turkiets begäran om utlämning. Enligt den europeiska konventionen och utlämningslagen har Spanien 40 dagar på sig, senast den 10 oktober, att meddela ett beslut.

En internationell arresteringsorder var utfärdad via Interpol av de turkiska myndigheterna för brott med anknytning till terrorism. Journalisten ska även ha förolämpat landets president.

Svenska, spanska liksom det internationella och europeiska journalistförbundet, FIP respektive EFJ (Federación Internacional y Europea de Periodistas) fördömer gripandet av den turksvenska författaren och kräver att han ska frisläppas.

Förutom Yalçin sitter den tyskturkiska kollegan Dogan Akhali också frihetsberövad i Spanien efter att gripits i augusti.

Spaniens justitieminister Rafael Catalá säger att Spanien ska granska Turkiets krav och argument på utlämning och se om dessa följer och är i samklang med den europeiska konventionen. Ännu är inget beslut tagit.

31.08.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö