Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Svalt intresse för katalansk ”ambassad” i Norden

Kataloniens president Carles Puigdemont är på turné i Norden i samband med invigningen av en inofficiell ”ambassad” i Köpenhamn. Under gårdagen hölls invigningen men någon hög representant från den danska regeringen var inte på plats.

Katalonien har utlyst en folkomröstning 1 oktober om regionens självständighet som republik. Regionen har senaste tiden träffat ambassadörer från de nordiska länderna i Spanien. Samtal har förts om ”bilaterala relationer” mellan Katalonien och länder som Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland och Island. Relationerna beskrivs som ”envägsavtal” då det redan finns avtal mellan länderna och Spanien.

Med på pr-turnén till Danmark förutom president Puigdemont är även Raül Romeva, regionalansvarig för frågor i utlandet, samt Francesca Guardiola som är bror till den tidigare tränaren i FC Barcelona och en förkämpe för självständighet.

Katalonien står för en femtedel av Spaniens export till Danmark och Sverige. När det gäller antalet turister till Katalonien är den nordiska marknaden den sjunde största.

Med Köpenhamn har regionen Katalonien tolv ”ambassader” i utlandet.

Spaniens utrikesminister Alfonso Dastis säger att Danmarks reaktion på att inte sända någon hög representant vid invigningen visar det svaga stöd för Kataloniens självständighet som finns bland Europas länder. Det är ett fenomen som strider mot våra mål om europeisk enighet. Det finns inga institutioner i Europa som stöder Kataloniens krav på självständighet säger Dastis.

Kataloniens regeringsdelegation i Danmark har öppnat ett Twitterkonto från nu, @delgovdk.

I Sverige finns enskilda aktörer som fungerar som propagandakanaler åt katalanska intressen. En sådan är Twitterkontot Catalan Assembly @ANC_Sverige.

31.08.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö