Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanien och Marocko förstärker informationsutbytet

Spanien och Marocko intensifierar kampen mot terrorism och stärker informationsutbytet. Extra uppmärksamhet ska inriktas på moskéer och imamer som misstänks hetsa till radikalisering. Det är slutsatsen efter att de båda ländernas inrikesministrar, Spaniens Juan Ignacio Zoido och Marockos Abdeluafi Laftit träffades i Rabat för att diskutera efterspelet till händelserna i Barcelona och Cambrils.

Efter att den katalanska poliskåren ringade in och dödade Younes Abouyaagoub som låg bakom attentatet på Las Ramblas pekade de första uppgifterna på att terrorcellen i Ripoll i Katalonien var en isolerad grupp. Nu visar utredningen att cellen ingick i ett större internationellt nätverk som sträcker sig utanför Katalonien.

Marocko, Frankrike och Belgien pekas i dagsläget med kopplingar till cellen i Ripoll. Elva av de tolv personer, mestadels marockaner, har besökt dessa tre länder regelbundet.

”Vårt nära samarbete i kampen mot terrorism har gett goda resultat” sa Spaniens inrikesminister efter mötet i Rabat.

I förra veckan greps två personer i Marocko. En av de gripna är Hicham Ennadih som arbetat med att leverera gasflaskor. Han var även granne till Abouyaaqoub och tros vara den som levererade 120 gasflaskor till villan i Alcanar som senare exploderade när terrorgruppen skulle framställa bomber.

Båda har därefter släppts fria efter att ha blivit förhörda då de inte har några kopplingar till attentaten i Barcelona och Cambrils.

30.08.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa