Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Tomatkriget bryter ut den 30 augusti

Världens kladdigaste festival och samtidigt världens största matkrig bryter ut i morgon i den lilla staden Buñol i Valencia-regionen, ungefär 38 km väster om Valencia.

Tomatina är en årlig festival som alltid hålls den sista onsdagen i augusti och det har den gjort sedan 1945, den lockar stora mängder besökare, vanligtvis runt 40.000 – 50.000 personer. Man är lite osäker på exakt hur det hela startade, men en populär teori är att några ungdomar började kasta tomater under paraden "gigantes y cabezudos". De blev avbrutna av polisen men upprepade det nästa år, och en tradition var grundad.

Deltagarantalet begränsas numera genom att det krävs biljett för att vara med. Det finns "bara" 22.000 biljetter tillgängliga, biljetterna kostar från 10 €. De billiga biljetterna är slut, men det finns i skrivande stund fortfarande olika paketerbjudande kvar.

29.08.2017

Av Jonny Erixon

För den som tänker ta bilen till festivalen så är det nödvändigt att komma tidigt, festivalen startar 11.00 men tillfartsvägarna till själva centrala staden stängs redan kl 7.00 på morgonen.

TomatinaVad allt går ut på är att ha roligt, i detta fallet gör man det genom att kasta tomater på varandra. Tomaterna kommer från Extremadura och är speciellt odlade för ändamålet, de är billigare och lär smaka sämre än tomater från andra regioner. Tomaterna måste av säkerhetsskäl krossas innan de kastas och det kommer att gå åt rekordmängden 165 ton tomater i år.

Egentligen skall festivalen inte starta förrän någon har klättrat upp för en såpad påle och tagit ner skinkan som sitter längst upp på pålen. Men i praktiken så är det en lång process innan någon kommer upp för pålen så festen startar innan genom att vattenkanoner och en fyrverkeripjäs avfyras. Men det är upp till vem som helst att föröka komma åt skinkan på toppen av pålen.

När tomatkriget väl är igång så är det upp till var och en att ta vara på sig själv, efter en timme slutar ”fientligheterna” genom att en andra fyrverkeripjäs avfyras. Därefter får inga tomater kastas och brandkåren städar upp på gatorna med vatten från den romerska akvedukten. De städar däremot inte deltagarna, det får de sköta själva genom att gå ner till Buñolfloden, men vissa snälla innevånare med vattenslang förekommer dock.

För att allt skall fungera finns det några få regler.

  • Man får inte ta med flaskor eller andra hårda objekt som kan skada folk.
  • Man får inte kasta sin T-shirt eller dra av någon annans T-shirt
  • Man måste krossa tomaterna innan man kastar dem
  • Man skall hålla undan för lastbilarna med tomater
  • Det är förbjudet att medföra ryggsäck, handväska, kamera eller annat som kan orsaka skada.
  • Man måste ha en identitetshandling (ID-kort, pass), eller en bestyrkt kopia av en sådan.
  • Man måste sluta kasta tomater efter det slutsignalen har gått.
  • Man är skyldig att följa säkerhetspersonalens anvisningar

Tips

Bär gamla kläder, de blir ändå förstörda – vit T-shirt är perfekt
Ha skor med ett bra grepp, undvik flip-flops – de blir för hala
Simglasögon eller cyklop är bra, ögonen kan bli sura av syran i tomaterna. Men å andra sidan blir huden extremt rengjord. Många tycker däremot att det räcker att stoppa ner T-shirten i byxorna så att nederdelen går att använda till att torka ur ögonen.

Missa inte den såpade pålen, den som klättrar upp får skinkan på toppen!
TomatinaBildtexter: Samtliga bilder är från La Tomatina, foto: Wikimedia Commons

Att delta i ett mat-krig kanske kan verka farligt, men så är inte fallet. Det är ytterst få som skadas och det handlar då främst om blåmärken och skärsår – det får nog anses som lindrigt med tanke på deltagarantalet och evenemangets natur. Mer information finns på http://latomatina.info 

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö

a