Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

800 källarmoskéer är utan kontroll – nu införs register över imamer

I Spanien finns 1.508 religiösa center för uppskattningsvis två miljoner muslimer enligt de senaste uppgifterna från Observatorio del Pluralismo Religioso. Samtidigt skriver nyhetsbyrån EFE att det finns hundratals ”hemliga moskéer”, källarmoskéer, som kan vara i fokus för radikalism.

Spanska justitiedepartementet vill reformera registret över imamer och andra religiösa personer. I dagsläget omfattar registret bara deras namn och vilken religiös organisation de representerar.

Målet är att förbättra och göra listan mer komplett och användbar och där islamiska föreningar också skulle hjälpa till att hålla reda på imamer som är verksamma i landet.

Justitieministern Rafael Catalá godkände 2015 ett kungligt dekret att börja ändra det nuvarande systemet för att skapa ett register över präster inom alla trosriktningar. Det nya registret ska lanseras under de kommande månaderna uppger nyhetsbyrån Europa Press.

Förändringarna ska göras i samarbete med den islamiska kommissionen i Spanien och företrädare för andra religioner för att underlätta anpassningen till de nya reglerna med register.

Hittills har ett sådant register varit frivilligt när det gäller moskéer i Spanien. Det har alltså saknats uppgifter vilka som tjänstgör som imamer.

Terrorgruppen som låg bakom två attentat i Katalonien styrdes av en imam i Ripoll som var okänd för myndigheterna. Nu kommer kontrollerna att öka och de spanska säkerhetsstyrkorna koncentrerar sig på ”källarmoskéer” som är samlingspunkter där inofficiella möten arrangeras och som utnyttjas av falska imamer för att sprida radikala budskap.

Enligt AICS (Asesoría de Inteligencia y Consultoría de Seguridad) fanns det ifjol uppskattningsvis 800 så kallade ”mezquitas encubiertas”, hemliga moskéer. Dessa ligger i källare, garage eller i ett rum på insidan till en vanlig affär.

De flesta ”hemliga moskéer” uppges ligga i Madrid i stadsdelarna Latina, Ciudad Lineal, Vallecas och Carabanchel samt i provinsen Barcelona och då framför allt i Tarras och Badalona samt i Tarragona och Valencia.

Muslimer i Spanien uppger att det saknas platser i samband med bön.
”Muslimer i Spanien är tvungna att be i garage eller vanliga lokaler vilket upplevs som pinsamt och skapar frustration särskilt för ungdomar som vuxit upp i Spanien där de har fått lära sig att de har samma rättigheter som alla andra” säger Abdallah Boussef, chef för den marockanska föreningen CCME (Consejo de Comunidades Marroquís en el Extranjero).

Även från den spanska islamiska föreningen FEERI (Federación Española de Entidades Religiosas Islámicas) har man framfört behovet av lämpliga platser för tillbedjan och bön. Även när det gäller utbildning för imamer och företrädare för moskéer i Spanien.

28.08.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö