Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Nya IS-hot genom ”El Cordobés” som tidigare har varit i Sverige

Rent bildmässigt finns det likheter med Che Guevara, gerillaledaren och revolutionären. Córdobasonen Muhammad Yassin Ahram Pérez, 22, mest känd under namnet ”Al Qurtubí” (”El Cordobés”) har återigen riktat hot mot Spanien via en ny film från islamiska staten IS skriver flera spanska medier.

Han är son till Tomasa Pérez, en kvinna från Córdoba i södra Spanien som konverterade till islam och gifte sig med den ökände marockanske medborgaren Abdellah Amran, mer känd under namnet ”Abu Yasin el Andalusí”. Tillsammans har de minst fem barn, förhållandet inleddes innan kvinnan var myndig. Mannen dömdes 2010 i Marocko till tolv års fängelse för terrorbrott.

Paret var först bosatta i Alcolea nära Córdoba i Andalusien. De har även varit bosatta under en tid i Sverige skriver dagstidningen El Mundo som för några år sedan fick en intervju med Abdellah Amran. Därefter gick flytten vidare till Katalonien, stadsdelen El Príncipe i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika och Marocko.

Precis som hos Che Guevara lever revolutionstänkandet hos Muhammad Yassin Ahram Pérez som tillsammans med sin mor och syskon reste till Syrien. Han går och dagdrömmer om att en dag kunna återupprätta Al Andalus och att Spanien blir muslimskt. ”El Cordobés” ingår i IS propagandaapparat och den film som publicerades för två dagar sedan bekräftar den uppgiften.

I den senaste propagandafilmen från IS riktas nya hot mot Spanien. ”El Cordobés” som är född i Córdoba pratar med andalusisk accent och uppmuntrar muslimer att ansluta sig till jihad. ”Jihad har inga gränser och Allah blir nöjd med dig”.

Budskapet i filmen handlar om att uppmuntra de troende att begå attacker i Spanien. Och de kristna varnas: ”Glöm inte blodet av muslimer som den spanska inkvisitionen orsakade. Lås oss hämnas våra döda genom IS och låt oss återupprätta Al -Andalus som det en gång var: ett land, ett kalifat”.

Spanska underrättelsetjänsten CNI (Centro Nacional de Inteligencia) har haft ”El Cordobés” under radarn i flera år. Han liksom pappan pekas ut för att ha nära kontakter med Ansar al Medhi som är misstänkt för att ligga bakom tidigare attentat i Marocko mot turistplatser och militärer.

José María Gil, som är expert på internationell säkerhet säger till nyhetsbyrån Europa Press att ”El Cordobés” är en mycket farlig person som är dynamisk i sociala nätverk.

Gil bekräftar bilden av att ”El Cordobés” ingår i neofundamentalistiska strömningen inom islam, känd under namnet ”takfir”, där anhängare pekar ut personer och folk som är fiende till islam och som de bestämmer sig för att döda eller på annat sätt utöva våld mot.

25.08.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö

a