Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kritiken ökar mot poliskåren Mossos D´Esquadra

Utredningen kring de två terrorattentaten i Katalonien fortgår samtidigt ökar kritiken mot den regionala poliskåren Mossos D´Esquadra för att inte ha gett information vidare till Guardia Civil och nationalpolisen. Guardia Civils fackförbund AUGC har kommit med en offentlig protest mot att de och nationalpolisen inte fått information kring utredningen.

Det gäller framför allt uppgifter kring de två explosionen som inträffade och raserade ett hus i Alcanar (Tarragona) klockan 23.17 i onsdags i förra veckan. Vid en inspektion av platsen efter explosionen ska undersökningsdomaren Sonia Nuez Rivera ha sagt till Mossos d´Esquadra att mängden gasflaskor tyder på möjligheten till en planerad jihadistattack.

”Min lilla dam, överdriv inte” ska den kvinnliga domaren ha fått till svar enligt källor som dagstidningen ABC idag citerar. I stället angav regionalpolisen gasläcka som orsak till explosionen.

Innan explosionerna syntes en rökpelare från huset enligt ögonvittnen. Efter att den första explosionen inträffat kom polis och brandförsvaret till platsen. Vid den andra explosionen skadades sex polismän och två brandmän.

Vid explosionerna omkom de två terroristerna Youssef Aalla och ledaren för gruppen, imamen Abdelbaki es Satty. Den tredje personen skadades, Mohamed Houli, och är nu ett nyckelvittne i utredningen.

Det har även börjat komma uppgifter om att belgiska myndigheter i Vilvoorde ska ha gett in information till Mossos d’Escuadra 2016 om att det fanns misstankar om att Abdelbaki es Satty, imamen i Ripoll och hjärnan bakom terrorgruppen, radikaliserade personer i närmaste kretsen.

Poliskåren Mossos d’Escuadra ska ha svarat och meddelat den belgiska polisen den gången att de inte hade någon information på mannen som besökte Belgien regelbundet. Informationen från Belgien nådde aldrig Guardia Civil eller nationalpolisen.

Det har också framkommit uppgifter som visar att gruppen kallade sig ”IS soldater i Al Andalus”. Det tyder alltså på att indoktrinering och påverkan kom från IS. Terrorgruppens plan A var att utföra attentat vid Sagrada Familia och mot andra offentliga besöksmål som kyrkor och katedraler. När plan A inte lyckades blev det plan B, att med hyrda skåpbilar köra in i folkmassor.

Polisen kartlägger i dagsläget terrorgruppens medlemmars rörelsemönster det senaste året. Vilka platser de besökt, resor, inköp, vilka de har träffat. Och så vidare. Det är ett omfattande arbete som har tagit vid.

Poliskåren Mossos d’Escuadras uppenbara samarbetsproblem med spansk nationalpolis och Guardia Civil kan komma att slå kilar i den katalanska nationalismen. Redan nu har Kataloniens självständighetsprocess försvunnit från de tunga nyheterna. Nu handlar det om helt andra saker.

24.08.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa