Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Lever du? Dags att intyga det

Snart är det dags för de 6.418 svenska pensionär som lever i Spanien eller de nio som bor i Gibraltar att intyga att de lever. Pensionsmyndighetens hemsida uppger att denna vecka inleds årets utskick av levnadsintyg till personer med svensk pension som är bosatta utomlands. I år kan de som har svensk e-legitimation lämna sina levnadsintyg elektroniskt.

Är du bosatt utanför Sverige och har svensk pension? Då behöver du intyga att du lever för att du ska fortsätta få din svenska pension utbetald. Detta gör du en gång per år genom att skicka in ett så kallat levnadsintyg till Pensionsmyndigheten.

I vissa länder sker detta automatiskt genom ett elektroniskt utbyte mellan länderna. Det gäller Danmark, Finland, Norge, Tyskland, USA, Polen och Storbritannien. I övriga länder får du ett pappersbrev skickat till dig som du måste skicka tillbaka med underskrift från exempelvis en svensk ambassad.

Den som får intyget kan välja mellan att söka upp svensk ambassad eller konsulat, svenska kyrkan, utländsk socialförsäkringsinstitution, notarius publicus, utländsk polismyndighet eller utländsk registerförande befolkningsmyndighet för att få levnadsintyget ifyllt skriver Pensionsmyndigheten.

För 2017 är det totalt 151.970 personer utanför Sverige som får svensk pension, fördelade på 164 länder. Det är en ökning med 4 523 jämfört med förra året. Flest utlandspensionärer med svensk pension bor i Finland (55.486), Tyskland (16.365), Norge (14.837), Danmark (9.546), USA (6.521) och Spanien (6.418) uppger Pensionsmyndigheten på sin webbplats. Nio svenskar pensionärer är bosatta i Gibraltar nära Solkusten.

23.08.2017

Pensionsmyndighetens webbplats
 
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjöa