Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Ringmärkt lövsångare flög Murcia-Kungsbacka på tio dagar

En liten ringmärkt lövsångare som inte ens vägde nio gram flög över 2.000 kilometer mellan Sverige och Murcia på tio dagar. Det är SEO/Birdlife som rapporterar om händelsen kring den lilla fågeln som blev ringmärkt i samband med ett projekt av Anse (Asociación Naturalista del Sureste) för att studera fåglars migrationsvanor.

Anse koncentrerar sig på mindre öar i Medelhavet där man har ringmärkt fåglar. Projektet inleddes i Italien och därefter har fler länder anslutit sig i projektet ”Piccole Issole”.

Den lilla lövsångaren ringmärktes på ön Grosa i den spanska regionen Murcia. Bara tio dagar senare upptäcktes lövsångaren vid Nidingens fågelstation utanför Kungsbacka. Då hade fågeln flugit nära 2.400 km.

I Murcia vägde lövsångaren 8,9 gram. När den vägdes i Sverige var vikten 8,5 gram.

Migrationen sker två gånger per år. Dels på våren för att nå sina häckningsplatser. Därefter återvända den till områden för att övervintra.

Arantza Leal biolog vid SEO/BirdLife säger att ”tack vare samordnade resurser och ansträngningar som tusentals frivilliga gör världen över får vi bättre kunskap i flyttfåglars liv och processer. Inte bara hur och var de förökar sig utan även rutter och tiden resorna tar”.

23.08.2017

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa