Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Åklagaren vill inte frisläppa svenskturkisk journalist

Åklagaren i Spaniens nationaldomstol motsätter sig att frisläppa den svenskturkiska journalisten och författaren Hamza Yalçin som sitter frihetsberövad sedan den 3 augusti då han greps på El Prat-flygplatsen i Barcelona. Mannen har inga rötter i Spanien och risken är överhängande att han lämnar landet.

Det är nyhetsbyrån Europa Press som på måndagen uppger att åklagaren Pedro Rubira har svarat på Yalçins advokats begäran om att mannen ska släppas fri mot borgen. En internationell arresteringsorder var utfärdad av de turkiska myndigheterna för brott med anknytning till terrorism.

Nationalpolisen grep författaren när denne skulle kliva på planet till London. Mannen är hemmahörande i Halmstad men sitter i dagsläget frihetsberövad i anstalten Brians I (Sant Esteve Sesrovires, Barcelona).

Nyhetsbyrån uppger att de turkiska myndigheterna ännu inte har kommit med någon begäran om utlämning. En sådan måste vara inlämnad inom 40 dagar, det vill säga senast den 11 september, enligt den europeiska utlämningskommissionen. Domaren kan besluta om ytterligare en 40-dagarsperiod.

Turkiet har utfärdat en arresteringsorder på grund av att Hamza Yalçin ska ha förolämpat landets president och för att ha terrorkopplingar.

Svenska, spanska liksom det internationella och europeiska journalistförbundet, FIP respektive EFJ (Federación Internacional y Europea de Periodistas) fördömer gripandet av den turksvenska författaren och kräver att han ska släppas fri.

21.08.2017

Häktade svensken: ”Trodde inte Spanien skulle ta det på allvar”
 

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö

a