Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Källarmoskéer med radikal tolkning av islam drar till sig ungdomar

Varför just Barcelona och Katalonien, är en fråga som många ställer sig efter förra veckans två terrorattentat i Spaniens nordöstra hörn. I regionen Katalonien lever en halv miljon av totalt två miljoner muslimer i Spanien. Katalonien har 354 moskéer och det finns 48.000 skolbarn vars föräldrar är muslimer.Det visar siffror från Unión de Comunidades Islámicas de Cataluña.

21.08.2017

Spanska säkerhetstjänsten har 200 moskéer och källarmoskéer under uppsikt på grund av misstankar om att det sker radikalisering med kopplingar till salafism och extrema grupperingar av sunnimuslimer. 80 av dessa ligger i Katalonien och utgörs av moskéer eller källarmoskéer där en radikal tolkning av islam och en återgång till Muhammed förespråkas.

Katalonien står för 40 procent av de som gripits och dömts i Spanien för verksamhet som är kopplad till militant islamism.

Det görs även gripanden på andra håll. Den 28 juni berättade Svenska Magasinet om imamen Tarik Chadlioui som greps Birmingham. Han var efterlyst i Spanien för att ligga bakom en radikaliserad sympatigrupp till IS i Palma de Mallorca och ska även ha radikaliserat en av terroristerna som utförde attentatet mot Bataclan i Paris 2015.

Tarik Chadlioui som är imam i en extrem del av salafism ska ha hållit radikala predikningar i en förort till Paris där Ismael Omar Mostefai deltog och som sedan med sin AK-47:a utförde slakten i musikklubben Bataclan i den franska huvudstaden den 13 november 2015 där 89 personer dödades.

Valentín Anadón, talesperson för Fepol, som representerar 80 procent av Kataloniens poliskår Mossos d'Esquadra, säger att det inte finns någon tvekan om att Katalonien tillsammans med Madrid, Ceuta och Melilla har flest moskéer med kopplingar till salafism. Vi vet också att Barcelona är ett attraktivt mål för terrorister.

Ungdomar och minderåriga som är första eller andra generationen vars föräldrar invandrade ses som extra sårbara. De är isolerade, saknar framtidstro och kan lätt börja lyssna på imamer som förespråkar radikala åtgärder.
 

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa