Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Flest gripanden av jihadister i Katalonien och Barcelona

Att Katalonien och Barcelona drabbats av två terrorattentat på mindre än nio timmar kommer inte som någon överraskning. 40 procent av samtliga gripna och dömda jihadister i Spanien har inträffat här sedan 2013.

Egentligen skedde det första gripandet av en misstänkt jihadist 1995. Fenomenet var då nytt när spansk polis avslöjade den militanta gruppen GIA (Grupo Islámico Armado) som hade nära kopplingar till Al-Qaida. Därefter har experter varnat för islamister och jihadister i Spaniens nordöstra region.

Katalonien beskrivs som den autonoma region där det fanns en ökad risk för radikalisering inom det muslimska samfundet och i förlängningen en större risk för att det skulle inträffa en terroristattack.

Katalonien står för 40 procent av gripanden och dömda för jihadism och terrorbrott i Spanien sedan 2013. I Katalonien ligger 80 av Spaniens 200 mest radikaliserade moskéer enligt uppgifter från spanska säkerhetsstyrkor som Diario SUR hänvisar till på fredagen.

En halv miljon muslimer är bosatta i Katalonien och omkring 8.000 har konverterat till islam de senaste två åren.

Polisens säkerhetsexpert Fernando González säger att militanta islamister ser en attack i turisthjärtat av Barcelona som en mycket attraktiv händelse som skulle kunna generera återverkningar internationellt.

González poängterar också svårigheten med att förutse attacker eftersom det finns ett stort potentiellt mål. Det enda verkligt effektiva är att förebygga, det vill säga undvika radikalisering.

18.08.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö