Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Många uthyrare av turistlägenheter sitter i klistret

De flesta regioner i Spanien har som kanske de flesta numera känner till infört regleringar för uthyrning av lägenheter till turister. Konsekvenserna av illegal uthyrning varierar mellan de olika kommunerna, framförallt beroende på att kontrollerna är olika skarpa i olika kommuner.

Men en kommun som har gått hårt fram är Barcelona, där har 2.332 turistlägenheter stängts under det senaste året. Barcelona kommun uppskattar att det finns mellan 5.000 och 6.000 bostäder som hyrs ut utan licens.

Barcelona kommun började lägga energi på att bekämpa olicensierad uthyrning redan under 2014, då anställdes 20 personer som skulle arbeta med detta. Denna styrkan utökades i juli 2016 till 40 personer. Den biträdande stadsdirektören Janet Sanz Cid har gett ett tydligt budskap till lägenhetsägarna och hon säger att "kommunfullmäktige har nolltolerans för dessa aktiviteterna som har uppstått i vissa områden".

16.08.2017

Under de senaste tolv månaderna har de öppnat diciplinförfarande mot 6.197 bostäder. Mer än hälften har fått strafföreläggande, noga räknat 3.473 st. Dessutom har 2.332 beordrats stänga, av dessa har 744 följt stängningsordern och 145 har så här långt förseglats av myndigheterna. De som har hyrt ut utan tillstånd har fått böter på 60.000 Euro, dessutom har 353 lägenhetsägare med tillstånd fått böter på vardera 3.000 Euro för att de inte har haft sitt licensnummer angivet när de har annonserat.

Janet SanzMetoderna som gruppen mot illegal uthyrning använder är flera, dels bevakar de annonser på Internet och dels i pressen. De får också in anmälningar från allmänheten, totalt har de under tolvmånadersperioden fått in 3.059 klagomål rörande webbsidor. De har också fått in anmälningar från grannar, 1.116 grannar har angivit sin granne till gruppen. När gruppen har fått en anmälan åker de ut till lägenheten och intervjuar grannar och fotograferar oegentligheter.

Janet Sanz säger att syftet med den kommunala gruppen är att "stadens lägenheter är till för boende och inte för turism".


Relaterad artikel:
Aktioner mot turister i Katalonien och på Mallorca.


Källa: Dagstidningen El Pais.
Bilder: Barceloneta, foto: Maxime Guilbot.
Samt Janet Sanz Cid under valkampanjen 2015.


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö