Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Taxistrejken trappas upp

Taxistrejken sprider sig och har blivit en nationell angelägenhet. Taxinäringen i spanska städer som Barcelona, Madrid, Valencia och Sevilla har anslutit sig till protesterna i Málaga.

15.08.2017

Som Svenska Magasinet berättade under gårdagen handlar det plötsligt uppkomna taxibråket om att Utvecklingsdepartementet gett licenser till hyrbilsföretag där chaufför ingår. Enbart i provinsen Málaga finns det 436 licenser för VTC (vehículos de alquiler con conductor) det vill säga hyrbil där förare ingår och som erbjuder sina tjänster via plattformar som Cabify och Uber.

Förare med VTC-licenser har angripits och enligt uppgifter i Diario SUR ska tre VTC-förare blivit misshandlade i Marbella och Málaga av taxiförare. 15 bilar ska ha fått strålkastarljusen krossade.

Den här veckan har Málaga extra mycket besökare på grund av ferian. Det har gjort att plattformar som Cabify har förstärkt med ytterligare 35 hyrbilar med chaufförer från Madrid vilket har retat upp taxiförarna ytterligare.

Hyrbilar och förare med VTC-licenser i Madrid har lockats med gratis boende om de kommer till Marbella och Málaga under augusti månad. Cabify uppger att de inte tänker dra tillbaka de extra bilarna från Madrid trots protesterna.

Spanska Utvecklingsdepartementet planerar att kalla samman till ett krismöte för att lösa problemet som sprider sig i landet.

Málaga flygplats har blivit navet i protesterna. Här rör sig tiotusentals resenärer dagligen som anländer för att ta sig vidare till semesterorter längs kusten. De är nu hänvisade till bussar och pendeltåg.

”Jag förstår inte varför inte en stad som Málaga inte har några taxibilar i augusti” säger en resenärer medan en mamma med sina småbarn har blivit fast på flygplatsen.

På sociala nätverk uttrycker följare en stor oro. Resenärer som har tidiga avgångar med flyg hamnar i problem eftersom pendeltågen på linje C-1 (Fuengirola-Málaga) inte kör mellan klockan 00.30 till 06.00.

Kustkommuner som Benalmádena och Torremolinos erbjuder minimitjänster där mellan 20 till 50 procent av taxibilarna är i tjänst. Av 1.432 taxibilar i Málaga var 280 i trafik under måndagen skriver Diario SUR.

Hotellnäringen på Costa del Sol riktar idag skarp kritik mot taxinäringen som inte hade varslat om strejk eller protester. I dagsläget finns det inget som talar för ett slut på konflikte.
 

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö

a