Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Klart idag: Vänsterstyret i Marbella spricker

Ett misstroendevotum mot Marbellas socialistiska borgmästare José Bernal lämnades in på måndagen vilket gör att vänsteralliansen som styrt i Marbella de senaste två åren är ett avslutat kapitel.

Det var sent i fredags kväll som uppgifter började cirkulera att det lokala San Pedro-partiet OSP (Opción Sampedreña) tillsammans med det största oppositionspartiet Partido Popular planerade misstroendevotum.

Ángeles Muñoz (PP) och Rafael Piña (OSP) har under de senaste dygnen haft täta kontakter. Lokala medier skriver på måndagen att samtliga kommunpolitiker för PP i Marbella avbryter sina semestrar för att återvända hem.

Vid 12-tiden på måndagen kom beskedet att Partido Popular och San Pedro-partiet lämnar in en gemensamt misstroendevotum mot kommunledningen.

För många kommer detta som en överraskning de två partierna har sedan tidigare haft samarbetssvårigheter. OSP:s mål är att San Pedro ska bryta sig loss från Marbella och bli en egen kommun.

En snyftande José Bernal höll i helgen en presskonferens där han uttryckte sin besvikelse över OSP:s beslut.

Nu blir det den tidigare borgmästaren Ángeles Muñoz som blir huvudkandidat som ordförande i en ny koalition, och borgmästare.

Det blir nu José Bernal uppgift att sammankalla kommunfullmäktige inom tio dagar. Misstroendevotum måste undertecknas av minst 14 ledamöter. Partido Popular och OSP får tillsammans 15.

Ángeles Muñoz var en populär borgmästare under åtta år i Marbella och var också den kandidat som enskild fick flest röster vid kommunalvalet 2015. PP fick 13 mandat i kommunalvalet, det saknades en till full majoritet.

Socialistiska PSOE tillsammans med Förenade vänstern IU och San Pedro-partiet OSP har bildat en vänsterkoalition och fått passivt stöd av Podemos CSSP.

(Uppdaterad)

14.08.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö